pátek 14. září 2012

U2 - 18 singles

"How long must we sing this song?"

Když jsem o prázdninách přemýšlela, jaké hudba se hodí na dlouhé cesty autem, věděla jsem, že tentokrát nechci nic moc revolučního. Sáhla jsem tedy po desce 18 singles, protože přesně taková je. Bono a spol. ji vydali v roce 2006, kdy kapela měla za sebou již třicetiletou existenci a snažila se do téhle kompilace zahrnout své největší hity a nejpovedenější písničky. Ani zdaleka to neměla lehké, neboť za těch třicet let stihla vydat 11 "elpíček". Je tedy dost možné, že zarytý fanoušek bude mnohé písně postrádat, ale "povrchní" posluchač desku zajisté ocení.
Klukům se podařilo vyhmátnout ty největší srdcovky (ach, to zní tak pateticky), v kterých se odráží jejich mezní životní situace či dokonce historické události. Třeba Sometimes You Can´t Make It On Your Own líčí komplikovaný vztah Bona a jeho otce. Já osobně tíhnu k téhle písni hlavně kvůli Bonovým výškám, kdy zpívá "And it´s you when I look in the mirror...". Z oněh historických je to samozřejmě Sunday Bloody Sunday odkazujíc na neděli 30. ledna 1972, tedy na nejsmutnější den v irské moderní historii. Poprvé se skladba objevila na albu War. S tímhle souvisí mé doporučení na film Bloody Sunday, zde píseň hraje při závěrečných titulkách. Pro U2 jakožto irskou kapelu to musí být celkem citová záležitost.
Na desce zaznívá i "nová" píseň The Saints Are Comin´ původně od punkové kapely Skids. Bono společně s Green Day ji znovu nazpíval pro charitativní účely po řádění hurikánu Katrina v roce 2006.
Klasické skladby jako Sweetest Thing, One, Beautiful Day, With or Without You či Pride dokazují, že U2 jsou se svým alternativním rockem stále aktuální, dokud nepřijde něco vyloženě revolučního. Samozřejmě téhle kultovní kapele už pomalu mnozí šlapou na paty, ale pochopte, po více než třiceti letech v tom Bono pořád umí chodit.

2 komentáře:

  1. fajn článek, jako fanouška U2 mě potěšil :) jenom si myslím že zrovna tu část "And it´s you when I look in the mirror..." zpívá v té skladě Edge...jinak ale souhlasím s hodnocením Bonova hlasu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus kliknout na odkaz té písničky. ;) Každopádně děkuji. :)

      Vymazat