čtvrtek 13. prosince 2012

Ochutnávka z 90´s - 1.

Každá dekáda je přelomová. Léta devadesátá na hudebním poli odrážela víc než kdy jindy to, co se dělo okolo. Pocity uvolnění, které se šířily nejen západním světem, a současně chvíle neuvěřitelného zmatku přinesly do tohoto průmyslu cht bezmezné tvořivosti, sérii nových žánrů proti kterým ty "staré" vůbec nezůstávaly v pozadí, ba naopak kráčely vedle sebe. Klipy byly správně "pohodářské", či navázaly na 80. léta svou psychedelií. Člověk by netušil, kolik nadčasových skladeb dalo svému vzniku právě v této dekádě.
Touto cestou jsem se rozhodla některé více či méně známé hity připomenout v následujících článcích.

Lenivá písnička s jednoduchým, avšak neuvěřitelně podmanivým beatem. Text stvořil v roce 1932 Bill Crosby a jeden Ind vyrůstající v Anglii jej převedl do této lehce popové podoby v roce 1997.  Úspěch znamenitý, který začal a také skončil tímto singlem.
Při poslechu téhle skladby je až k neuvěření, že by v roce 1992 mohla ambientní hudba dosahovat takových rozměrů. Tohle britské duo je respektováno již řadu let na vlnách žánrů taneční hudby a označení "jední z králů elektroniky" je na místě. Vykouzlí virtuální svět pro každého.


Americký producent a DJ zpočátku koketoval s hiphopem, jazzem, funkem a soulem, když se o něco později zařadil do známého trip-hopového trojúhelníku spolu s Massive Attack a Portishead.Všechny v roce 1996 okouzlil svým debutem Endtroducing s triphopovým skladbami přesahující následující století, které však měli autoři později problém tvořit (týká se to i Portishead). V 90. letech dosáhly své dokonalosti a ta se překonává těžko.
Těžko stravitelný, nicméně zaručeně požitkářský alternativní rock z Austrálie zpečetěný však v Berlíně. Podivíni se proslavili nejen touhle "hororovou znělkou".


Rok 1996, sirény, ječivé kytary a ty jejich beaty dostávají do kolen zas a zas. Tady čas nehraje žádnou roli, prostě jeden ze zasloužených hitů. Něco mezi Prodigy a Fat Boy Slim. Je to prostě senzace fungující už od roku 1991.

Pokračování příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat