čtvrtek 16. května 2013

The Great Gatsby - Soundtrack

Nová verze zfilmovaného příběhu o americkém snu v rukou Baza Luhrmanna slibuje již od počátku velkou podívanou. Mnozí si totiž pamatujeme jeho zálibu ve výrazných kostýmech a "lehce" kýčovitém soundtracku z Moulin Rouge. U Velkého Gatsbyho tomu nebude jinak, naopak směsice mainstreamových skladeb nemůže být více kýčovitější. F. S. Fitzgerald by se asi divil, co všechno se dá udělat s jeho klasikou o zhýralé zlaté mládeži z dob Jazzového věku.
Co nám teda bylo namícháno? Nějaký ten hip-hop a r'n'b v podání Beyonce a Andre 3000, či Jay-Z, diskohrátky této doby od Fergie, přeslazené balady Lany del Ray, malá snaha držet se původního scénáře díky Bryanovi Ferrymu, další sladidlo Sia a milionkrát ohraná skladba Heart is a Mess od Gotye. Pozor, tím veškerý mainstream nekončí, máme tu přece The xx s neustále se opakující uspávací linkou snad ve všech svých skladbách (a přitom zněli zpočátku tak nadějně..), když už nic,  alespoň přidali k tomu smyčec.
Hudební dojem trochu zachraňuje Jack White, Nero a Florence and the Machine, které už je taky všude plno, ale její skladba se do filmu celkem hodí.
Je to obrovská škoda, protože tenhle film přímo vybízí k nějakému pestrému a jedinečnému soundtracku. Samotné prvky moderní hudby mi vůbec nevadí, jen šly použít jakékoliv jiné vhodnější písničky, kdežto tohle je jedna velká roztříštěnost a prachobyčejný střední proud postrádající nápad.
Nicméně stále doufám, že film bude ta správná Luhrmannova show a DiCaprio mi jako vždy udělá radost.



Žádné komentáře:

Okomentovat