středa 19. října 2011

Star Slinger, Elizabeth Fraser a další

Star Slinger neboli Darren Williams je britský producent, který jako jeden z mála tvoří remixy znějící lépe než originál či svou novou hudbu. Vy, jež považujete remixy za něco umělého a přehnaně elektronického, jak jste si mohli v průběhu let poslouchání hudby zobecnit, se nenechte odradit, protože v těhle remixech je něco inovatorského, pokrokového v dnešních neomezených hranicích hudby. A i takovým věcem se dá snadno přijít na chuť a to platí i pro ty, co dávají přednost kytarovým baladám.
Byla to velká náhoda, když jsem na něj poprvé narazila a to konkrétně přes Elizabeth Fraser, skotskou dream-popovou zpěvačku (působící také v kapele Cocteau Twins), která svůj hlas propůjčila např. Massive Attack v Silent Spring nebo Yann Tiersen. Spojením Elizabeth a Star Slinger vznikl právě tento track, kde její hlas asi nepoznáte, ale to nic nemění na tom, že tato melodie zasahuje dál než do sfér downtempa a chillwave, protože má své zárodky v hip-hopu, se kterým Darren často "pracuje". Zároveň to má do klasického hip-hopu hodně daleko (naštěstí), jen výsledek hezky osvěží.
Plno přepracovaných skladeb souhrně můžeme najít na album Untitled z roku 2010, kde si pohrál s hudbou mých oblíbených  Small Black, Deerhunter či How to Dress Well.
Docela novou zremixovanou záležitostí je tohle citlivé zpracování Body Language - You Can, která jen potvrzuje, jak kvalitní a poutavě jeho tvorba může znít.
Pokud jste přece jen nedali remixům zelenou, můžu vás pak jen nalákat na jeho neremixované, nepředělávkové funkově laděné album Volume 1 a hned úvodní Mornin.

Žádné komentáře:

Okomentovat