středa 6. června 2012

Berry Weight - Music for Imaginary Movies

"My solitary mood equations"

Občas je mi záhadou, jak málo se o některých talentovaných umělcích ví, dokonce i mezi pisateli hudebních recenzí. Jedni z takových umělců jsou Berry Weight. Sami se popisují jako soulové, jazzové a electronické duo, jehož melodie mají "vypravěčskou a filmovou" atmosféru. Sama bych to nevyjádřila líp, hudba tvořena velkým počtem nástrojů je totiž mnohdy těžko popsatelná.
Dva muzikanti, producenti a DJ´s v jednom tvoří hlavní pilíře tohoto seskupení. Jeden je původem ze Švýcarska, druhý má své kořeny v Kanadě. Aby těch národností nebylo málo, častým jevem v jejich písničkách je i dánská zpěvačka Astrid Engberd a klarinetem doplněny jsou díky francouzovi Kledsymu.
Zatím první album Music for Imaginary Movies svou první skladbou Yeti´s Lament navodí atmosféru celé desky. Klidnou, klarinetem ozvláštněnou a triphopovými beaty doplněnou. Ideální na jakékoli jarní ráno a dopoledne s přeháňkami. Na druhou píseň Equations si už přizvali Astrid, stejně jako u The Lotus a Sky Below. A nešlápli vedle.
Tvoří přesně to, co na hudební scéně občas trochu chybí. Pracují s klasickými nástroji a nebojí se použít všelijaké elektronické vymoženosti. O čemž nás potvrdí Cowboys and Indians. Snadno se zaposloucháme a nepotřebujeme ani zpěv, aby písnička byla zajímavá a svěží. Což u melancholické hudby často říct nemůžeme.
Je mi jasné, že taková to hudba asi těžko pronikne do rádií, ale alespoň větší internetový ohlas by si zasloužila či účast jejich skladby ve filmu, když už tvoří ty harmonické filmové melodie. Dokázala bych si to hravě představit.

Žádné komentáře:

Okomentovat