sobota 9. června 2012

Phantogram - Eyelid Movies

Opět tady máme americké duo, kterému se malými krůčky podařilo prorazit. Sarah Barthel a Josh Carter to vzali ale přesně naopak. Po střední škole se vydali každý svou cestou, objevovali New York a pak se zpátky vrátili do malého městečka, aby jako dva bývalí spolužáci založili hudební projekt Phantogram. Ku překvapení všech nezačali tvořit hudbu do místních lokálů, ale skladby hodné většího uznání. To se jim částečně podařilo získat po vydání debutu Eyelid Movies nejdříve v Evropě a o pár týdnů později v USA. A čím si to vlastně zasloužili?
Snaží se se hrát ten původní trip-hop s občasným chrčivým zvukem, ačkoliv některé písničky mají popovější nádech (Mouthful of Diamonds). Naštěstí to není ledajaký pop, ale ten psychedelický a správně pochmurný (When I´m Small). Vokály a keybord má na starost hlavně Sarah, ať už ve dvou zmíněných skladbách, nebo také v All Dried Up a As Far I Can See, kde můžeme krásně zpozorovat "streetové beaty", tak typické pro jejich tvorbu.  Některé vokály obstaral také Josh, ve futuristické písni Running From the Cops. Ta je takovým zvláštním propojejím snah o vytvoření starého trip-hopu, částečně uvíznout kdesi ve středoškolských letech a současně experimentovat. Možná vám to připomene něco z tvorby Massive Attack.
Tyhle unikátní streetové beaty stojí na kontrastu zasněných melodií a hlasu Sarah a chrčivého, hrubého a záměrně "pošramoceného" zvuku. Tohle všechno dohromady udává směr celé desky, zkoušet něco nového, ale se zatajovanou radostí se nechat inspirovat hudbou, která přinesla středoškolská léta a léta mnohem dřívější.


Žádné komentáře:

Okomentovat